Wie weet weet beter

wie weet weet beter

De Drie Wijsneuzen van de Panne Jos de gruyter & Harald Thys (Beaufort 2018)

Wie weet weet beter
BBC Ideas heeft een filmpje gemaakt over de stille kracht van introverte mensen. In 3 minuten weet je beter wat introversie is. Wie weet weet beter hoe hijzelf en de ander in elkaar steekt. Dan kan ook de mythe de wereld uit dat introverte collega’s die zich in de lunchpauze even terugtrekken asociaal zijn. Dit heb ikzelf weleens letterlijk zo te horen gekregen als ik terugkwam van mijn lunchwandeling. Wie weet weet beter: ik moest gewoon even opladen!

Wie weet weet beter
Als je weet waarin introverte en extraverte mensen verschillen, weet je ook dat een filmpje van 3 minuten maar een glimp van de werkelijkheid laat zien. De wereld kun je niet verdelen in twee soorten mensen, je weet wel beter. De mate van introversie of extraversie is slechts één onderdeel van je persoonlijkheid en iedereen kan zowel introvert als extravert gedrag vertonen. Laten we waken voor hokjesdenken.

Wie weet weet beter
Wie weet wat er zou veranderen in onderwijsland als leraren beter weten hoe ze kunnen inspelen op de behoeftes van meer introverte leerlingen? We weten beter na 24 maart. Dan vindt het Medilex congres plaats voor leraren op middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs, met als thema ‘Introverte leerlingen’. Ik ben trots dat ik ook een bijdrage mag leveren. Werk jij in het onderwijs? Dan weet jij beter dan ik wat werkt en wat niet. Je maakt mij blij als je alvast jouw ervaringen met introverte leerlingen met me wilt delen: lastige situaties, tips, werkvormen die je gebruikt. Opdat ik straks beter weet wat ik wel en niet weet..

Wie weet weet beter
Confrontaties en conflicten: hoe houd ik ze constructief? Wie dat weet, weet er beter mee om te gaan. Afgelopen najaar was de primeur van deze 1-daagse training. Deelnemers waren enthousiast, en wijzelf ook. Reden genoeg hem weer aan te bieden. De eerstvolgende mogelijkheid is 5 maart. Wie mij kent weet beter wat ‘ie kan verwachten. Wel interesse maar niet eerder bij mij een training of coaching gedaan? Bel gerust voor meer info, wie weet weet je dan beter of deze dag voor jou de moeite waard is.

Wie weet weet beter
wie weet weet beterWie beter weet, is dat een betweter, een wijze, of een wijsneus? Bij de Panne zijn het in ieder geval wijsneuzen. Over elkaars hoofden kijken ze respectievelijk richting Engeland, Frankrijk en België, hun blik op oneindig. De toelichting vermeldt: ‘De gedachten,  observaties en raadselachtige kennis van hun gigantisch brein liggen vermoedelijk in het verlengde van die drie gebieden, en reiken veel verder‘. Ah, je moet dus verder kijken dan je neus lang is. Wie dat weet weet beter!

Wie weet weet beter
Dit is een uitspraak van Jules Deelder. Jules Deelder is niet meer – hij overleed 19 december 2019 – maar zijn citaten en gedichten zijn nog springlevend.

 

Dit bericht is geplaatst in bewustwording. Bookmark de permalink.