2021 Het jaar van de introvert?

2021 jaar van de introvert 

Psychologie magazine heeft 2021 betiteld als het jaar van de introvert. Ik vind het een beetje een extraverte benadering, maar ik denk wel dat er een kern van waarheid in zit. Lange tijd zijn extraverte mensen in het voordeel geweest. Sinds de jaren ‘80 zijn we als maatschappij steeds individualistischer geworden. Met als gevolg dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen succes en geluk. Jezelf laten horen en zien, je presenteren, een groot netwerk opbouwen, dat zijn allemaal dingen die helpen – misschien zelfs onmisbaar zijn – om vooruit te komen in de wereld.  Marja Pruis schreef hierover treffend  “Niemand is meer toeschouwer, iedereen klimt op dat toneel, ook degenen van wie ik dacht dat het niets zou zijn. Je bent bij voorbaat een mislukkeling als je niet ook op dat toneel klimt. Je bedachtzame persoon inruilt voor een ‘twitteraar’”.

Als je een introvert persoon bent kost dit extraverte gedrag je heel veel energie. Er waren dan ook zeker mensen die zichzelf voorbij liepen, om maar mee te kunnen in de rat race, of gewoon omdat ze dachten dat het er allemaal bij hoorde en nee zeggen geen optie was. Best logisch ook dat ze dat dachten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat energieke, assertieve en dominante types op het werk sneller promotie  maken en vaker in leidinggevende functies terecht komen. Zichtbaarheid en een goede babbel blijken enorme kruiwagens.

Je bent nu beter af als je goed alleen kan zijn.

Sinds het coronavirus zijn intrede heeft gedaan ben je in het voordeel als je een meer introvert karakter hebt. Je bent nu beter af als je prima alleen kan zijn, als je wel vaart bij een beperkte hoeveelheid sociale activiteiten, en als je opbloeit van minder drukte op kantoor, in winkels en op de weg. De verandering die gepaard gaat met de aanwezigheid van het coronavirus heeft voor een deel van de mensen ook positieve kanten. Psychologie magazine deed afgelopen jaar een onderzoek onder 1349 lezers en volgers op sociale media. Wat blijkt?

Introverte mensen ervaren de huidige omstandigheden vaker als positief dan meer extraverte mensen.

Een paar opvallende resultaten (bron Psychologie Magazine, 10 dec. 2020):

  • 60% van de introverten en 35% van de extraverten voelde zich door het wegvallen van sociale activiteiten rustiger, meer ontspannen en  minder overprikkeld.
  • 76% van de introverten kan prima omgaan met de lockdown en de anderhalvemetersamenleving, tegen 36% van de extraverten.
  • Slechts 13% van de introverten misten de borrels, etentjes en feestjes enorm, tegen 68% van de extraverten.
  • Extraverten voelden zich vaker eenzaam (63 vs. 30%), meer afgesloten van de buitenwereld (62 vs. 37%) en voelden vaker het gemis van bepaalde mensen (81 vs. 45%).

Volgens Bertus Jeronimus, persoonlijkheidsonderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, komen deze resultaten overeen met die van andere studies naar de effecten van de coronacrisis op ons mentale welbevinden.

Het is te hopen dat we het virus snel onder controle krijgen, en dat we weer terug kunnen naar een samenleving en een wereld waarin we ons vrij kunnen bewegen en elkaar ontmoeten zonder dat we daarmee grote gezondheidsrisico’s lopen. Sommigen denken dat we, zodra het veilig genoeg is, zullen terugvallen in de oude patronen. Anderen zien het optimistischer in: deze crisis heeft ons (naast verdriet en ellende) ook goede dingen gebracht en die willen we behouden.

De evolutie kent maar één richting, en dat is vooruit.

Ik sluit me aan bij de optimisten. De evolutie kent maar één richting, en dat is vooruit. Wat was zal niet meer op dezelfde manier terugkomen. Culturen waar van oudsher veel infectieziekten voorkomen zijn meer introvert van karakter. Gezien het feit dat we aardig waren doorgeslagen naar de andere kant, zou dat wellicht een geluk bij een ongeluk zijn. Dat woorden als kalm, ingetogen, bedachtzaam, op zichzelf, bescheiden, eenzelfde waardering krijgen als expressief, uitgelaten, energiek, dynamisch en teamplayer.

Het is goed nieuws dat het boek van Karolien Koolhof over de introverte leider op dit moment in de top 100 staat van managementboek.nl. Net als het feit dat een aantal bekende Nederlanders uit de kast is gekomen. Daardoor weten we nu dat pianiste Iris Hond bij etentjes na het voorgerecht huiswaarts keert, dat actrice Sanne Samina Hanssen een feestje afbelt als ze er geen energie voor heeft, dat Nazmiye Oral het heel gezond vindt dat je onzeker bent, en dat voetballer Levchencho vaak twijfelt en liever eerst de kat uit de boom kijkt in plaats van meteen te reageren. Tegelijkertijd geven ze aan dat je de extraverte kant in jezelf ook nodig hebt om dingen voor elkaar te krijgen. Het gaat erom de juiste balans te vinden.

Wat als straks het excuus ‘ik kom niet, ik ben verkouden‘ niet meer voldoet?

Wat meer begrip voor de introverte medemens kunnen we goed gebruiken, dat maakt het gemakkelijker uit te durven komen voor onze behoeftes. In de krant schreef iemand dat ‘ie nu al opziet tegen het moment dat ‘ik kom niet, ik ben verkouden’ geen afdoend excuus meer zal zijn om thuis te mogen blijven.

2021 het jaar van de introvert? Laat 2021 de start zijn van een decennium waarin we toeleven naar meer balans tussen de introverte en extraverte kanten in onszelf en onze samenleving. Op naar een nieuw perspectief!