Het onzekere voor het zekere nemen

Veel introverte mensen nemen het zekere voor het onzekere.

onzekere voor het zekere nemen
Lasciare il certo x L’incerto, ca. 1987. Alighiero Boetti

Je zou wel wat willen zeggen in het overleg, maar voelt je net iets te onzeker over dit onderwerp om je mond open te doen.

Je zou best iets over je nieuwe project kunnen vertellen, maar inhoudelijk voel je je nog onzeker. Stel dat er vragen komen waarop je geen antwoord hebt…

Je zou graag zien dat de vergaderingen wat efficiënter zouden verlopen, met een agenda en zo, maar je hebt geen idee hoe je collega’s op je voorstel zullen reageren.

Dus neem je het zekere voor het onzekere. Met als gevolg dat de dingen blijven zoals ze zijn. Vertrouwd, maar soms ook frustrerend.

De zomervakantie biedt een mooie gelegenheid om het eens om te draaien, zoals de titel en voorstelling van dit geborduurde schilderij aangeeft:

Lasciare il certo x l’incerto. In het Nederlands: het onzekere voor het zekere nemen. In Engels vind ik hem nog mooier: to leave the certain for the uncertain.

Dat is uiteraard spannend. Je gaat uit je comfortzone, je weet niet wat er precies zal gebeuren, dat voelt onzeker.

De kunstenaar Boetti meende dat alles zijn tegendeel in zich draagt en dat we altijd het ene moeten zoeken in het andere: orde in wanorde, het natuurlijke in het kunstmatige, schaduw in licht, de kosmos in het detail (NRC 24 april 2019).

Zo kunnen we dus het zekere vinden in het onzekere. Als introvert voel jij je snel onzeker over de waarde van jouw inbreng, maar die keren dat jij je wel mengde in de discussie bleek je een verrassend goede bijdrage te leveren.

onzeker
Dare tempo al tempo. A Boetti

De enige manier om je wat zekerder te gaan voelen over gedrag dat je onzeker maakt is het ‘gewoon’ te gaan doen. Niet één keer, maar een paar weken lang, liefst elke dag. Oefening baart kunst. Dat is een open deur en tegelijk een waarheid als een koe. Daarbij helpt het om klein te beginnen. Elk stapje, hoe klein ook, geeft je de moed en het vertrouwen om door te gaan. Dat is iets wat zeker is en ook Boetti onderschrijft. Hij maakte een doek met de tekst ‘Dare tempo al tempo’, oftewel ‘De tijd de tijd geven’ (Give it some time).

De zomer is een uitstekende periode om het oefenen de tijd te geven. Nu veel collega’s op vakantie zijn is de sfeer net even anders, vaak wat relaxter. Het tempo ligt lager, de agenda van je leidinggevende zit niet zo vol, en die kritische collega gaat ook een paar weken weg. Een paar suggesties wat je zoal kan oefenen, waarbij ik op zoek ben gegaan naar het zekere in het onzekere.

 • Small talk 
  Ga eens wat minder doelgericht te werk en neem de tijd voor een babbel met je collega. Als je niet weet waarover: de zomer is het uitgelezen moment om over het weer te praten. Hoe koel blijft jouw huis in deze hittegolf? Wat is jouw favoriete vakantie? Door die kletspraatjes ontdek je wat jullie gemeenschappelijk hebben, dat schept een band. Collega’s vinden het prettig als ze wat persoonlijke dingen van je weten, dat vergemakkelijkt de samenwerking: ‘contact gaat voor contract’ .
 • Geef je mening in een overleg, of vraag door
  Nu de groep wat kleiner is, kom je er makkelijker tussen. Luister naar wat anderen zeggen. Kijk degene die praat aan, knik bevestigend, vat samen wat diegene net heeft gezegd, en zeg dan hoe jij er tegenaan kijkt of vraag door. Mensen waarderen het als er zo goed naar ze geluisterd wordt dat de ander het weet samen te vatten.
 • Vertel je collega’s over jouw project
  Vertel bij de koffie of de start van een overleg dat je anderen graag bij praat over jouw project. Als je het liever voorbereidt, pols dan of er belangstelling is voor een korte presentatie op een later moment. Je collega’s zullen aangenaam verrast zijn door je voorstel.
 • Loop eens vaker binnen bij je leidinggevende
  Je leidinggevende is graag op de hoogte van waar jij mee bezig bent. Als bescheiden introvert vindt je dat al snel borstklopperij. Maar dit keer vertel je in geuren en kleuren wat er goed gaat, en waar je van geniet. Ik weet het niet zeker, maar het zou zomaar kunnen dat je vaker klussen krijgt die je leuk vindt en op jouw lijf geschreven zijn.

Voel jij je niet zeker genoeg om de eerste stapjes in je eentje te zetten? Kun je wel wat steun gebruiken? Neem dan het zekere voor het onzekere, kijk eens of coaching iets voor jou is of schrijf je in voor de training Persoonlijke effectiviteit voor de introverte professional.

Ik wens je een mooie, en ook een beetje spannende,  zomerperiode toe! En Boetti volgend: vergeet niet in de warmte de koelte op te zoeken.