Koppen dicht, ik wil werken!

 

Artikel in Quest Psychologie over de introvert op het werk. 

artikel quest psychologie

Hoe val je op als je niet graag hoog van de toren blaast? Best lastig als extravert gedrag op het werk de norm is geworden. Het zijn herkenbare onderwerpen die ook langskomen in onze training en coaching van introverte professionals. Leuk en goed dat er in Quest Psychologie en andere media nu ook meer belangstelling is voor dit onderwerp.

Introverte professionals kunnen zelf het een en ander doen om goed uit de verf te komen en hun kwaliteiten meer zichtbaar te maken. Tegelijkertijd snijdt het mes aan twee kanten, we zijn met z’n allen verantwoordelijk voor goede resultaten.

Bewustwording van wat we tegenwoordig ‘normaal’ vinden qua communicatie en gedrag op de werkvloer, en het effect daarvan, is iets wat ons allemaal aangaat. Of  je nu extravert bent of introvert. Of je nu medewerker bent, leidinggevende of HR adviseur.

De publicatie, eind vorig jaar, van het boek van Liesbeth Smit ‘Ik moet nog even kijken of ik kan, de stille revolutie van de introverte mens‘, is een mooie bijdrage aan het vergroten van bewustwording over dit onderwerp. Marieke Buijs kiest in haar artikel in Quest Psychologie de invalshoek van de introvert op het werk: ‘Koppen dicht, ik wil werken! Hoe overleef je als introvert de werkvloer?

Naast Liesbeth Smit komen ook emeritus hoogleraar persoonlijkheidspsychologie Boele de Raad en ikzelf aan het woord. Het feit dat Marieke Buijs mij als deskundige benaderde om een bijdrage te leveren aan dit artikel, plus het feit dat ik eind vorig jaar gevraagd werd zelf een artikel te schrijven voor het Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties, betekenen voor mij dat mijn kwaliteiten op dit gebied en wat ik inbreng, steeds meer zichtbaar worden. Op een manier die bij mij past. In al mijn bescheidenheid iets waar ik best trots op ben!