Durf jij uit te komen voor je mening?

Uit durven komen voor je mening, daar is soms veel lef voor nodig en die moed wordt lang niet altijd in dank afgenomen. Sommige mensen betalen een hele hoge prijs voor hun openheid. Dan bedenk je je toch wel drie keer eer je je mond  opentrekt.

Het uit de weg gaan van interne conflicten is dan ook een veel voorkomend fenomeen binnen organisaties.  En als er dan een keer stevige kritiek wordt geleverd leggen we die maar al te graag naast ons neer, of gaan we in de verdediging. Het voelt allemaal nogal ongemakkelijk en doet ons ego geen goed.

Uit durven komen voor je mening vereist dat je samenwerkt op basis van vertrouwen. Alleen dan zullen mensen zich kwetsbaar opstellen. Leiders hebben hier een belangrijke voorbeeldfunctie: zij zetten de toon voor de hele organisatie. Het is meteen ook het juiste vertrekpunt om als organisatie duurzaam succesvol te kunnen zijn.

Patrick Lencioni heeft een inzichtelijk model ontwikkeld hoe je vanuit vertrouwen tot uitstekende resultaten kunt komen als team en organisatie.  Je zou het model kunnen zien als een berg. De reis naar de top (waar de resultaten worden bereikt) loopt via een vaste route.

Dit zijn de wegwijzers:

uit durven komen voor je mening is nodig voor teambuilding

1. Werk aan ‘op kwetsbaarheid gebaseerd’ vertrouwen. Dat wil zeggen dat teamleden erop kunnen vertrouwen dat wat ze van zichzelf blootgeven niet tegen hen zal worden gebruikt. Dat transparantie, openheid en eerlijkheid worden beloond. Dit is het basisstation van waaruit het team de weg omhoog kan bewandelen. De leidinggevende loopt hier voorop.

 

2. Ga productieve conflicten aan. Dit voelt ongemakkelijk. Dat is het ook; het vergt moed dit ongemak toe te laten. Echter, ‘no pain, no gain’. Je wilt toch naar de top? Hier merk je hoe essentieel het is dat de basis (elkaar vertrouwen) op orde is.

 

3. Bereiken van commitmentuit durven komen voor je mening Dit betekent dat genomen besluiten door iedereen worden “ondertekend” en nageleefd; ook door degenen die een andere mening waren toegedaan. Aangezien iedereen onderweg naar dit punt al is gezien en gehoord (zie 2.), is er echte betrokkenheid. Deze bagage is essentieel om de volgende etappe te kunnen nemen.

 

4. Aansprakelijkheid stimuleren.
Het team is al een heel eind op weg. De teamleden zijn nu in staat elkaar aan te spreken op gemaakte afspraken. Zo houd je elkaar op het juiste spoor – en het ontlast de teamleider. Gelukkig heeft het team inmiddels heel wat sporen verdiend tijdens vorige etappes. Het is daardoor veilig genoeg. Desalniettemin is dit een steile etappe: het vergt lef en inspanning elkaar echt aan te spreken. In termen van resultaten levert het veel op.

 

5. Focus op resultaten.
De laatste etappe lijkt vanzelfsprekend: iedereen wil toch schitteren en resultaten behalen? Ja, dat klopt. Soms worden echter individuele of afdelingsbelangen boven collectieve belangen gesteld. Wat telt aan de top zijn de gedeelde doelstellingen en collectieve resultaten.
En dan is het de hoogste tijd voor een feestje!

Vier de successen! Dat stimuleert, inspireert en geeft nieuwe energie en nog meer vertrouwen. Dat is meteen een mooie start voor een nieuwe bergwandeling. Geniet eerst nog even van uitzicht!

IMG_3905

Verder lezen? P Lencioni. De beslissende voorsprong. Een gezonde organisatie als basis voor duurzaam succes. Business Contact, 2013.

Verder praten? Neem contact op, ik luister graag naar wat er bij jouw team of organisatie speelt.