Binnen je comfortzone blijven lijkt tegenwoordig wel taboe. Je moet jezelf ontwikkelen en dat doe je door uit je comfortzone te gaan.
Nieuwe dingen leren, iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Dat kan heel leuk zijn. Maar het is ook spannend, het maakt onzeker en kan je veel energie kosten.
Nu hebben extraverte mensen doorgaans veel energie, en die wordt alleen maar meer als ze spannende, nieuwe, leuke dingen doen, liefst in interactie met anderen. Je zou kunnen zeggen dat extraverte mensen zich best comfortabel voelen bij het doen van niet-comfortabele dingen.
Balans tussen comfortabel en niet comfortabel
Voor introverte mensen ligt dat anders. Zij hebben een andere energiehuishouding waardoor het ondernemen van nieuwe en spannende dingen, en ook de interactie met andere mensen hen juist energie kost. Dit betekent dat het voor introverte mensen zaak is de balans tussen comfortabel en niet comfortabel zijn goed in de gaten te houden.
Onder het taboe op ‘in je comfortzone blijven’ zit de vooronderstelling dat de persoon, of zijn omgeving beter af is als hij of zij uit zijn comfortzone gaat. Dat is maar de vraag. Je onnodig stretchen kan juist leiden tot stress in plaats van het vergroten van je bekwaamheid. Soms is de comfortzone juist de plek waar jij op dat moment hoort te zijn. De plek waar jij je veilig en ontspannen voelt, en daardoor optimaal kunt presteren.
In je comfortzone zitten is voor introverte mensen niet vanzelfsprekend
Wat veel mensen zich niet realiseren is dat het voor introverte medewerkers soms al een uitdaging is in hun comfortzone te komen! Om die inhoudelijk interessante klus te mogen oppakken moet je wel in de vergadering jezelf naar voren schuiven als meest geschikte kandidaat en ter plekke kunnen aangeven waarom. Om met innovatieve en creatieve oplossingen te kunnen komen voor een probleem is het nodig dat je rust, tijd en ruimte claimt want in die kantoortuin of brainstormsessie gaat dat jou niet lukken. In onze training Persoonlijke effectiviteit voor de introverte professional leren we deelnemers hoe ze zelf voorwaarden kunnen creëren om beter tot hun recht te komen.
Uitdagingen op hun merites beoordelen
Introverte mensen gaan vaak nauwgezet, grondig en zorgvuldig te werk. Dat zijn waardevolle eigenschappen die echter het uitvoeren van een nieuwe taak tot een lastige, energie vretende klus kunnen maken in plaats van een leuk uitdagend avontuur. Geen reden om er dan maar van af te zien, wel reden om zorgvuldig met het soort en de hoeveelheid uitdagingen om te gaan.
Dus laten we het eens omdraaien. Voordat jij je uit je comfortzone stapt, ga eens bij jezelf na:
Wat is mijn focus?
Waar ligt vooral jouw bijdrage? Wat heb je nodig om die te blijven leveren? In welke richting wil jij je ontwikkelen en hoe past deze uitdaging daarin? Kan je met deze uitdaging vaker dingen doen die je leuk vindt?
Heb ik er tijd voor?
Introverte mensen bereiden zich graag goed voor. Ook op iets wat je nog nooit hebt gedaan kun je je voorbereiden, al is het maar de kunst afkijken van iemand anders. Dat geeft houvast, maar kost wel tijd.
Hoe zit het met mijn energiebalans?
Als je net bezig bent met verhuizen kan het zijn dat je geen energie over hebt voor een extra uitdaging op je werk. Kijk ook naar de condities en omstandigheden van deze uitdagende klus: werk je in een groep of alleen, kan je werken zonder gestoord te worden? Hoe extraverter de klus, hoe meer hersteltijd je nodig hebt.
Wat voor type ben ik zelf?
Sommige mensen functioneren het beste als ze kunnen doen waar ze goed in zijn, anderen hebben het nodig regelmatig nieuwe dingen te doen. Waar zit jij op deze schaal en wat heb je nu nodig? Ook een kleine uitdaging, die net iets meer van je vraagt dan je gewend bent, kan een hele goede motor zijn om scherp te blijven op een ontspannen manier.
Trouwens, alles wat je aandacht geeft groeit, dus ook datgene wat je binnen je comfortzone doet. Alleen zien we dat vaak pas op het moment dat we stilstaan en terugkijken. Laat een introvert daar nu net heel goed in zijn!