Ga eens staan, draai je voeten iets naar binnen zodat de tenen naar elkaar wijzen.
Dan probeer je een huisgenoot of collega te overtuigen van iets waar jij echt helemaal zeker van bent. Vervolgens zet je de voeten recht, op heupbreedte, en je doet hetzelfde opnieuw. Het zou heel goed kunnen dat je stem nu anders klinkt, je adem zakt, je meer in volle zinnen praat en je zelfvertrouwen is toegenomen.
Met voeten naar binnen kom je onzeker over
Het lijken dingen die niets met elkaar te maken hebben maar toch heeft de positie van je voeten invloed op hoe jij je voelt, hoe je praat en daardoor op hoe je overkomt. Het naar binnen draaien van de voeten maakt dat je als vanzelf wat meer ineengedoken gaat staan, je hoofd iets laat hangen en naar de vloer kijkt. De houding nodigt ook uit tot wiebelen waardoor je letterlijk en figuurlijk aan stelligheid inboet en je past je tekst daarop aan. Subtiele veranderingen die goed voelbaar zijn voor je gesprekspartner!
Lijf en emotie zijn nauw met elkaar verbonden. Door letterlijk een andere houding aan te nemen kom je in een andere gemoedstoestand. Maar ook: als je een sterke emotie ervaart veranderen je lichaamstaal (je houding, gebaren en vooral je gezichtsuitdrukking) en je stem. Het werkt beide kanten op. Doe er je voordeel mee! Een paar tips:
- Wil je zelfverzekerd overkomen?
– zit rechtop en breeduit, of
– sta met voeten recht vooruit, schouders iets naar achteren getrokken, handen bevinden zich aan de zijkant van de bovenbenen (en niet in je broekzak), borst iets vooruit
– stop met frunniken (onzekere mensen doen dat vaak)
– houd je hoofd stil terwijl je praat
– kijk recht vooruit, zorg dat je op ooghoogte bent met je gesprekspartner
– houd oogcontact, en als je het verbreekt kijk dan niet onmiddellijk terug
– als je geneigd ben vaak ‘uh’ te zeggen doe dat dan langgerekt (betekent ‘ik denk na, val me niet in de rede’).
- Wil je het gesprek afronden maar weet je niet hoe?
Zet één voet recht en draai de andere voet naar buiten richting de deur. Daarmee geef je aan ‘ik ga weg’ (zie foto).
Vaak zullen mensen een voorkeur hebben voor bepaalde lichaamshoudingen omdat ze hebben ervaren dat ze zich daar in veel situaties prettig bij voelen. Het kan in de praktijk best lastig zijn dat te veranderen, want dat voelt onbeschermd en onveilig. Jammer genoeg lever je ook veel speelruimte in. Daarom is het mooi als je met iemand kan oefenen die oog heeft voor je voorkeursgedrag en je uitnodigt tot experimenteren met je lichaamstaal en stem. Als wat je zegt congruent is met wat je uitstraalt heeft je boodschap grote zendkracht!