coaching

persoonlijke coaching introvert

Persoonlijke coaching 

Ik geloof dat we als mensen continu onderweg zijn. Meestal vinden we zelf onze weg, al of niet met steun van partner, familie of vrienden. Echter, soms komt er iets op je pad waar je geen raad mee weet, of je zit vast in gedragspatronen die je belemmeren. Je verlangt naar meer invloed of een grotere speelruimte. Dan is het zinvol een persoonlijke coach in te schakelen. Iemand die je begrijpt en je helpt je zelfkennis en zelfvertrouwen te vergroten.

Ik loop graag een stukje met je mee. Ik kan je ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling en bij het vergroten van je persoonlijke effectiviteit. Daarbij heb ik me gespecialiseerd in persoonlijke coaching voor introverte mensen. Als introvert zie ik dat introverte mensen zich – volledig ten onrechte – onzeker kunnen voelen en zich daardoor minder laten gelden. Dat vind ik heel jammer want je laat kwaliteiten van jezelf onbenut en je bijdrage wordt node gemist.

Werkwijze

In een eerste vrijblijvend gesprek maken we kennis, onderzoeken we samen wat je vraag is. Daarnaast is het belangrijk dat we allebei het gevoel hebben dat het ‘klikt’. Daarna kan ik een offerte op maat maken. Indien van toepassing is er bij start en afronding een gezamenlijk overleg met de leidinggevende. In de praktijk blijkt dat een traject van 6-8 sessies van 1,5 uur voor veel mensen voldoende is. Ter indicatie, zo’n traject kost 1260 -1680 Euro excl. btw. en excl. overleg met leidinggevende. Onderwijsgevende instellingen betalen geen btw. Mocht je particulier betalen en een kleine beurs hebben dan is een lager tarief bespreekbaar.

In persoonlijke coaching werk ik graag met Voice Dialogue. Dit is een methode om mensen te begeleiden bij het beter leren kennen van hun innerlijke drijfveren en meer kanten van zichzelf te kunnen gaan inzetten. Het uiteindelijke doel is dat mensen effectiever en bewuster sturing geven aan hun eigen handelen. De bus wordt vaak gebruikt als metafoor voor Voice Dialogue: jouw persoonlijkheid als een bus vol passagiers. Die passagiers, je verschillende ikken of subpersonen, hebben allemaal een eigen kijk op wat jij het beste kan doen of laten in een bepaalde situatie. We geloven graag dat we zelf de regie hebben, maar in de praktijk maken vaak een aantal dominante ikken de dienst uit, bijvoorbeeld de Pleaser,  de Verantwoordelijke,  of de Innerlijke Criticus. Deze kanten in jou zijn vaak al lang actief. Ze beschermen je tegen kwetsbaarheid en zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt, ze zijn onderdeel van jouw manier van overleven. Doordat we ons makkelijk identificeren met deze dominante subpersonen, zitten ze vaak achter het stuur, ook op momenten dat dit niet nodig is. Als andere, meer verstoten delen van onszelf (bijv. de autonome, de levensgenieter, de wijze) steevast achterin de bus zitten, raken we uit balans. Lees voor wat meer uitleg het artikel van Karin Brugman.
In de coaching onderzoeken we welke ikken het in een bepaalde situatie bij jou voor het zeggen hebben, en maak je contact met de meer verstoten ikken in jezelf. Je ontdekt waarom bepaalde ikken zo sterk zijn geworden en ervaart dat er nu ook andere manieren zijn om zorg te dragen voor je kwetsbaarheid.

Mijn aanpak is veelzijdig en stem ik af op jouw vraag, Voice dialogue is dan ook één van de vele manieren om met een vraag aan de slag te gaan. Soms stap ik in de rol van trainingsacteur zodat je nieuw gedrag veilig kan uitproberen en onderzoeken. Bovenal doe ik wat past: bij jou, je vraag, de situatie en bij het moment.
Ik heb mijn praktijk aan huis in Arnhem, op 5 minuten lopen van Arnhem Centraal.

Wat levert het op?

“Mijn gevoel van onmacht is weg, ik voel me minder afhankelijk en accepteer mijn introverte kant beter. Ook dat je invloed hebt op de stemmen in je hoofd, ze even op een andere plek in de ‘bus’ te zetten, heeft me enorm geholpen. Ik ben nu in staat barrières te slechten  met de kwaliteiten die ik heb. Daar ben ik heel blij mee.” Inger Ott, grafisch vormgever.

Ik vond het lastig om voor mezelf op te komen en vermeed confrontaties. Door de coaching heb ik geleerd dat je ook voor jezelf kunt opkomen zonder dat je daarmee iemand ‘verliest‘. “L.N. Kwaliteitsmedewerker.

Neem iets makkelijker de leidende rol, op mijn manier met ruimte voor inbreng anderen. En dan merk ik dat ik er soms nog lol in heb ook. Heb duidelijk meer werkplezier.” Senior scientist, Wageningen Universiteit.

Je zelfkennis en zelfvertrouwen nemen toe. Je hebt inzicht in het effect van jouw gedrag op anderen. Je kent je eigen handleiding en weet hoe je daar effectief mee om kunt gaan. Dat maakt dat je beter voor jezelf kan zorgen, en soepeler met anderen kan omgaan. Waar van toepassing krijg je theoretische onderbouwing en praktische handvatten. De mensen die ik coach worden vaak verrast door het feit dat ze al na een paar sessies resultaten boeken. 

Anderen over mij

“Je luistert, reikt aan en laat me zelf ontdekken.”

Ik voelde me bij jou op mijn gemak. Je was begripvol, had geduld, maar was ook streng op z’n tijd, waardoor ik in eigen tempo kon groeien.

Marijke werkt ogenschijnlijk zonder plan. In het hier en nu in alle rust er zijn en gaandeweg de vinger leggend op de zere plek. Precies die punten waar ik mee worstelde kwamen bovendrijven, terwijl ik zelf niet echt wist dat ik daarmee worstelde. Het traject heeft me een soort innerlijke rust gegeven en overall acceptatie van wat er was of niet was, en het besef dat jezelf invloed hebt op wat nog komt.”

Mensen zeggen dat ze zich bij mij op hun gemak voelen en open durven zijn. Ze voelen zich begrepen en serieus genomen. Ze waarderen dat ik goed kan afstemmen op hun specifieke vraag en op wat zij nodig hebben.

Iets voor jou?

Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op. Of snuffel eerst eens door mijn blogs en testimonials.