train de trainer

dynamiek introvert extravert

Hoe faciliteer je introverte deelnemers in je training of coaching

“Ik begrijp nu veel beter hoe het werkt bij introverte deelnemers.” Britta Lassen.

Introverte deelnemers in je training of coaching zijn mensen die graag en goed luisteren, soms weinig enthousiasme tonen en niet meteen staan te dringen bij die leuke interactieve oefening. Als je iets staat uit te leggen kunnen ze daar heel serieus bij kijken. Je hebt geen idee of ze het naar hun zin hebben, en als je ze iets vraagt moet jij je tong afbijten om niet zelf het antwoord in te vullen. Zeker als jezelf meer extravert bent kan het lastig zijn om te gaan met introverte deelnemers.

Welke dynamiek ontstaat er als je extraverte en introverte deelnemers in je training of coaching hebt, en wat is daarvan het gevolg voor hun leerproces? En waar sta jezelf als trainer/coach op de as van Introvert – Extravert?

Een introvert richt zijn aandacht bij voorkeur naar binnen, een extravert naar buiten. Interactie met andere mensen kost een introvert persoon energie, terwijl een extravert persoon er juist energie van krijgt. Introverte mensen hebben denktijd nodig voor ze gaan praten, extraverte mensen praten terwijl ze denken. Extraverte mensen laten meteen weten wat ze ergens van vinden, bij introverte mensen moet je er vaak expliciet naar vragen.

Laatst sprak ik een introvert over trainingen die ze voor  haar werk had gevolgd: ‘ik ben er helemaal klaar mee, al die trainingen die niet voor mij zijn bedoeld.

In deze workshop leer jij hoe je als trainer/coach kunt aansluiten bij introverte deelnemers in je training, opdat je ook hen kunt laten profiteren van jouw aanbod.

Inhoud train de trainer workshop

 • Basiskennis over de verschillen tussen introverte en extraverte mensen
 • Eigen positie op de as introvert – extravert
 • Jouw stijl van communiceren,  hoe goed kun je schakelen
 • Hoe creëer je een bedding voor introverte mensen
 • Eigen casussen inbrengen
 • Werkvormen voor introverte mensen

Resultaten

 • Je bent je bewust van je eigen voorkeursgedrag en wat het effect daarvan is op introverte deelnemers in je training
 • Je bent in staat introverte mensen actief te betrekken in je training
 • Je kunt inschatten hoe een werkvorm zal uitpakken voor meer introverte deelnemers
 • Je hebt je laten inspireren door ervaringen en tips van collega trainers.

Voor wie?

Voor trainers die willen leren hoe ze een bedding kunnen creëren waar ook introverte deelnemers in je training tot hun recht komen. Ook voor extraverte coaches die het lastig vinden om goed aan te sluiten bij introverte coachees.
Ben jij zelf een meer introverte coach of trainer, dan zal deze middag jouw inzicht geven in de behoefte van extraverte deelnemers en zal je beter in staat zijn daar goed op in te spelen.

Ervaringen

Je hebt het programma prima op onze wensen afgestemd. De oefeningen waren lekker actief en gaven goed inzicht in waar ik mezelf nog kan verbeteren. Jouw feedback was waardevol. De theorie was interessant en bruikbaar. Ik heb veel geleerd: inzicht in hoe het denkproces bij introverte en extroverte mensen verloopt, wat het verschil is en hoe je daar als trainer/coach mee om kunt gaan. Ik begrijp nu veel beter hoe het werkt bij introverte deelnemers.” Britta Lassen, trainer/coach.

‘Ik heb deze workshop meegemaakt en het heeft veel indruk op me gemaakt. Niet alleen voor mijn werk als trainingsacteur in contact met introverte deelnemers maar ik begrijp door de info van Marijke ook mezelf beter. Ik blijk heel duidelijk allebei de kanten in me te hebben. Een ambivert !!’ Berdine Segers, trainingsacteur.

De trainer heeft veel kennis en kunde over het onderwerp. Zeer relevant voor mijn praktijk, qua bewustwording en qua werkvormen.’ Mandy Baak, trainer

Praktisch

Datum: planning in overleg: laat weten als je interesse hebt.
Tijd: 13.30 – 17.00 uur (live training).
Locatie: Arnhem, 5 min. lopen van Arnhem CS.
Aantal deelnemers: 3 – 8.
Kosten: € 245,- ex. btw. per persoon. Prijs is inclusief hand-out.
Trainer: Marijke van Dusseldorp

Deze workshop kan ook in company of voor een vereniging verzorgd worden, en kan in overleg ook online worden aangeboden.
Schrijf je in voor mijn blogs, die ontvang je niet vanzelf.

Aanmelden

  Naam *

  Telefoonnummer *

  E-mail *

  Mailadres factuur en evt. opmerkingen. Werk je zelf als coach of als trainer?

  Ik ga akkoord met de leveringsvoorwaarden
  Ik ga ermee akkoord dat jullie mijn gegevens opslaan